Thursday, October 11, 2012

ေရခဲေသတၱာထဲတြင္ မထည့္သင့္ေသာအစာအစားမ်ား












တခ်ဳိ႕အစားအစားေတြကုိ က်န္းမာေရးေကာင္းေစတယ္လုိ႔ ထင္မွတ္ၿပီး ေရခဲေသတၱာထဲမွာ သိမ္းဆည္းၿပီး
စားသံုးေလ့ရွိၾကပါတယ္. ဒါေပမဲ့ တခ်ိဳ႕အစာေတြဟာ သင္ထင္သလုိမဟုတ္ဘဲ  က်န္းမာေရးအတြက္ အႏၱ
ရာယ္ရွိႏိုင္တာေၾကာင့္ သင့္အိမ္ရွိ ေရခဲေသတၱာထဲ အၿမဲမထည့္ထားသင့္ပါဘူး။

၁။ ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ပစၥည္း
    ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းမွာ ကယ္လ္စီယမ္ ပါ၀င္ေၾကာင့္ အဓိက စားသံုးသင့္တယ္လုိ႔ လူအမ်ားစုက ထင္မွတ္ထားၾကပါတယ္။ တရုတ္ႏိုင္ငံမွာ မၾကာခင္က ျပဳလုပ္တဲ့ ေလ့လာမႈအရ ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ပစၥည္း
ဟာအရုိးက်န္းမာေရးအတြက္ အသံုးမ၀င္ရုံမက ႏို႔ထြက္ပစၥည္းမ်ားမ်ား အသံုးျပဳတာေၾကာင့္ အရုိး
ပါးေရာဂါနဲ႔ ဆက္စပ္ေနတဲ့ အရုိးက်ိဳးႏိုင္ေျခ ပိုျမင့္မားတယ္လုိ႔ ေတြ႔ရွိခဲ့ပါတယ္။ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းေတြ
ဟာ ခႏၶာကုိယ္အတြင္း အက္စစ္ဓာတ္ျဖစ္ေစေသာေၾကာင့္လုိ႔ ဆုိပါတယ္။ အက္စစ္ဓာတ္ျပယ္ဖုိ႔အတြက္
ခႏၶာကိုယ္က အရုိးထဲမွ ဆားေတြကို ဆြဲထုတ္လိုက္ရတာေၾကာင့္ အရုိးေတြအားနည္းသြားတယ္လုိ႔ဆုိပါ
တယ္။ ဒါ့အျပင္ လူအမ်ားစုဟာ ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းမွာ ပါ၀င္တဲ့ Lactose ေခၚတဲ့ သၾကားတစ္မ်ိဳးနဲ႔ Casein
ေခၚတဲ့ ပရုိတင္း အမ်ိဳးအစားကို ခံႏိုင္ရည္နည္းၾကပါတယ္။ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းမွာ ပါ၀င္တဲ့ RGBH ေခၚတဲ့ ေဟာ္
မုန္းဟာလည္း တခ်ိဳ႕ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ႏုိင္ေခ်ကို ျမင့္မားေစႏုိင္ပါတယ္။

၂။ ေမြးျမဴးေရးၾကက္ဥ
    ေမြးျမဴးေရးၾကက္ဥေတြမွာ ပဋိဇီ၀ေဆး၀ါးေတြ၊ ေဟာ္မုန္းေတြ၊ ပုိးသတ္ေဆးေတြ၊ ဆာမိုနဲ႔လားနဲ႔ တျခား
ဘက္တီးရီးယားပုိးမႊားေတြ ပါ၀င္တတ္ပါတယ္။ အကယ္၍ ၾကက္ဥ စားေတာ့မယ္ဆိုရင္ အိမ္ေမြးၾကက္ဥနဲ႔
ၾသဂဲနစ္နည္းပညာနဲ႔ ေမြးျမဴးထားတဲ့ ၾကက္ဥေတြကို စားပါ။

၃။ မာဂ်ရင္းႏွင့္ ေထာပတ္
    မာဂ်ရင္းမွာ  ထပ္ျပန္ေၾကာ္ဆီေတြနဲ႔ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ မလိုအပ္တဲ့ တျခားဓာတုပစၥည္းေတြ အမ်ား
အျပား ပါ၀င္ပါတယ္။ ေထာပတ္မွာ တိရစၧာန္မွရရွိတဲ့ ျပည့္၀ဆီေတြ အမ်ားအျပား ပါ၀င္တာေၾကာင့္ ႏွလံုး
ကုိ ပ်က္စီးေစႏိုင္ပါတယ္။ ႏွစ္မ်ိဳးစလံုးမွ ကယ္လုိရီ အမ်ားအျပား ရရွိႏုိင္ျပီး ေသြးတြင္းကိုလက္စထေရာ အ
ဆင့္ကိုလည္း ျမင့္မားေစႏိုင္ပါတယ္။

၄။ ေမရိုးနိစ္
    ေမရိုးနိစ္မွာ မိ်ဳးရိုးဗီဇ ျပဳျပင္ထားတဲ့ ပဲပိစပ္အဆီေတြ ပါ၀င္ပါတယ္။ သုေတသနျပဳလုပ္ခ်က္အရ မ်ိဳးရုိး
ဗီဇ ျပဳျပင္ထားတဲ့ အစားအစာေတြဟာ ၿမံဳတာ၊ ေမြးကင္းစကေလး ေသဆံုးတာတုိ႔နဲ႔ဆက္စပ္ေနတယ္လုိ႔
ေတြ႔ရွိခဲ့ပါတယ္။ ေမရိုးနိစ္ရဲ႕ သြင္ျပင္သဏၭန္ဟာလည္း အဆီအခဲပ်စ္ပ်စ္ေတြနဲ႔ တူညီေနတာမို႔ အဆီပါ၀င္
မႈ မ်ားျပားေနမယ္ဆုိတာ အမွန္အကန္ပါ။ ဒီအစာေတြ စားတာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္မွာ အဆီစုေဆာင္းမႈေတြ
လည္း မ်ားျပားႏုိင္ပါတယ္။

၅။ Ketchup (ေဆ့ာစ္အမ်ိဳးမ်ိဳး)
    Ketchup ေတြမွာ ဖရုတို႔စ္ ပါ၀င္မႈမ်ားတ့ဲ ေျပာင္းဖူးအခ်ိဳရည္ (High-Frutose corn syrup, HFCS) နဲ႔
တျခားဓာတုပစၥည္းေတြ အမ်ားအျပား ပါ၀င္ပါတယ္။ သစ္သီးေတြမွာ HFCS ဟာ အနည္းငယ္ ပါ၀င္ေပ
မယ့္ သူတို႔မွာ အမွ်င္ဓာတ္၊ ဗီတာမင္စီနဲ႔ ဓာတ္တုိးဆန္႔က်င့္ပစၥည္းေတြပါ ပါ၀င္တာမို႔ ခႏၶာကိုယ္တြင္းမွာ
ဖရုတို႔စ္ကို ထိေရာက္စြာ ေခ်ဖ်က္ႏိုင္ပါတယ္။ HFCS မ်ားျပားတဲ့ အစားအစာေတြကိုမႈ အသည္းမွ ေခ်ဖ်က္
ႏုိင္စြမ္း အရမး္ခက္ခဲသြားပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္အသည္းအဆီဖံုးတာ၊ ထရိုင္ဂလစ္စရုိက္အဆင့္ ျမင့္မားတာ
အစရွိတဲ့ ျပသာနာေတြအျပင္ ခႏၶာကိုယ္မွ အစားအစာခ်င္စိတ္ကို အခ်က္ျပတဲ့ စနစ္ေတြပါ ပ်က္စီးေစႏုိင္
ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အမ်ိဳးအစား (၂) ဆီးခ်ိဳေရာဂါနဲ႔ Metabolic Syndrome ျဖစ္ႏိုင္ေျခလည္း ျမင့္မားသြား
ပါတယ္။

၆။ စူပါမားကက္ရွိ ဟင္းရြက္သုပ္ရာတြင္ ထည့္ေသာပၥည္း (Salad Dressings)
    ဒီ Dressings ေတြမွာ ဓာတုပစၥည္းေတြ၊ တာရွည္ခံပစၥည္းေတြ၊ သၾကား HFCS၊ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းနဲ႔မ်ိဳးရိုး
ဗီဇျပဳျပင္ထားတဲ့ အစာေတြ ပါ၀င္ပါတယ္။ ရွလကာရည္၊ သံလြင္ဆီနဲ႔ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ေတြကို အ
သံုးျပဳျပီး ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြနဲ႔ သုပ္စားပါ။

၇။ အသားလႊာ
    အဆီပါ၀င္မႈနည္းတဲ့ အသားလႊာမွာေတာင္ ပါ၀င္တဲ့ပစၥည္းေတြဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ အႏၱရာယ္မ်ား
ပါတယ္။ အသားလႊာေတြ ပါးစပ္ထဲမွာ အလြယ္တကူ ေပ်ာ္၀င္သြားေစႏုိင္ဖုိ႔ ဆား၊ သၾကားနဲ႔ ဓာတုပစၥည္း
ေတြကို အသံုးျပဳရလို႔ပါ။ တာရွည္ခံပစၥည္းနဲ႔ အေရာင္ဆိုးပစၥည္းေတြကိုလည္း အသံုးျပဳထားပါတယ္။

၈။  ျပဳျပင္ထားသည့္ အသားမ်ားႏွင့္ ၀က္ေပါင္ေျခာက္
     ၀က္အူေခ်ာင္းနဲ႔ ၀က္ေပါင္ေျခာက္လုိမ်ိဳး ျပဳျပင္ထားတဲ့ အစားအစာေတြဟာ က်န္းမာေရးအတြက္
အႏၱရာယ္မ်ားပါတယ္။ ေလ့လာမႈတစ္ခုအရ ျပဳျပင္ထားတဲ့ အစာေတြ စားတာေၾကာင့္ မုန္႔ခ်ိဳအိတ္ကင္
ဆာျဖစ္ႏႈန္း ၆၇ ရာခိုင္ႏႈန္း ျမင့္တက္ႏုိင္တယ္လု႔ိ သိရပါတယ္။

၉။ ဒိန္ခ်ဥ္
    ဒိန္ခ်ဥ္မွာ လူ႔အက်ိဳးျပဳဘက္တီးရီးယားေတြ ပါ၀င္တာေၾကာင့္ က်န္းမာေရးအတြက္ အက်ိဳးရွိတယ္လုိ႔
လူအမ်ားထင္မွတ္ၾကပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ဒိန္ခ်ဥ္ဟာ ပိုးသတ္ထားတဲ့ ႏို႔နဲ႔ ျပဳလုပ္ထားတာျဖစ္ျပီး သူ႕မွာ
Lactose နဲ႔ Casein  ေတြအျပင္ ႏုိ႔ထြက္ပစၥည္းမွာ ပါ၀င္တဲ့ အရာေတြအားလံုး ပါ၀င္ပါတယ္။

၁၀။ တုိဟူး
      အသားကို စားမယ့္အစား တုိးဟူးကုိ စားမယ္ဆုိရင္ က်န္မာေရးအတြက္ အက်ိဳးေက်းဇူးရႏုိင္တယ္လို႔
လူအမ်ားထင္မွတ္ၾကပါတယ္။ တိုဟူးဟာ ပဲပိစပ္ ထုတ္ကုန္တစ္မ်ိဳးပါ။ အေမရိကန္မွ ထုတ္လုပ္တဲ့ ပဲပိစပ္
ေတြရဲ႕ ၈၇ရာခုိင္ႏႈန္းဟာ မ်ိဳးရိုးဗီဇ ျပဳျပင္ထားတယ္လုိ႔ ဆုိပါတယ္။ဒါ့အျပင္ ပဲပိစပ္ဟာ တခ်ိဳ႕ ကင္ဆာေရာ
ဂါ၊ သိုင္းရြဳိက္ေရာဂါ၊ ၿမံဳတာ အပါအ၀င္ က်န္းမာေရးျပသာနာတခ်ိဳ႕နဲ႔ ဆက္စပ္ေနပါတယ္။ ေကာက္ႏွံတစ္
ခုလုံးပါ၀င္စာေတြ စားေပးရင္ အသားဓာတ္ကို အမ်ားအျပား ရရွိႏုိင္ပါတယ္။

၁၁။ ေဖ်ာ္ရည္
      ေဖ်ာ္ရည္ေတြမွာ သၾကားအမ်ားအျပား ပါ၀င္ပါတယ္၊ ဒါ့အျပင္ အမွ်င္ဓာတ္ အနည္းငယ္သာ ပါ၀င္ၿပီး ကယ္လုိရီ အမ်ားျပားလည္း ပါ၀င္တာမို႔ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကိုလည္း ျမင့္တက္ေစႏုိင္တဲ့အျပင္အစာ
စားခ်င္စိတ္ကိုလညး္ ျဖစ္ေပၚေစႏုိင္ပါတယ္။ စူပါးမာကတ္မွာ တင္ေရာင္းထားတဲ့ ေဖ်ာ္ရည္ေတြဟာပုိးသတ္
ထားတာေတြ ျဖစ္တာေၾကာင့္ အာဟာရဓာတ္ေတြ အမ်ားအျပား ဆံုးရႈးံၿပီးသား ျဖစ္ပါတယ္။



၁၁။ ေဆာ္ဒါ

ေဆာ္ဒါဟာ ခႏၶာကိုယ္တြင္း အက္ဆစ္ဓာတ္ကို ျဖစ္ေစတဲ့အျပင္ သူ႔မွာလည္း HFCS ေတြ အမ်ားအျပား ပါဝင္ပါတယ္။ Diet ေဆာ္ဒါမွာ ေဆးသၾကားေတြ ပါဝင္တာေၾကာင့္ အဲဒီႏွစ္မ်ဳိးစလံုးဟာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ျပႆနာကို ျဖစ္ေပၚေစႏိုင္ပါတယ္။

ေရခဲေသတၱာအတြင္း ထည့္သင့္သည့္ အစားအစာမ်ား

- အစိမ္းရင့္ေရာင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား
- က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္တဲ့ သစ္သီးဝလံမ်ား
- ၾသဂဲနစ္ သစ္သီးမ်ား
- ရွလကာရည္
- ၾသဂဲနစ္ ၾကက္ဥ
- ဗာဒံေစ့
- ေထာပတ္သီး
- ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိး
- လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ အသားမ်ား

က်န္းမာရႊင္လန္းေစပါရွင္

















No comments:

Post a Comment